Mediální pokrytí

26. 6. 2018 napsal p/d

jako obvykle 🙂 Všechny odkazy v Mediálním zákoutí. Pořadatelské galerie se zaplnily, i Tesla TV přenosy se nám zvolna vrací, záznam pořadu ČT bude k dispozici od 29.6.


Tesla TV den poté

25. 6. 2018 napsal p/d

K naší velké radosti přenosy o víkendu fungovaly víceméně podle očekávání. Samozřejmě se vyskytlo mnoho problémků, které bylo třeba operativně řešit a k vylepšení je toho docela dlouhý seznam, ale v zásadě to celé fungovalo podle očekávání.
Možná byste se rádi podívali na záznamy z přenosů. V neděli večer byly blokovány všechny, v této chvíli (pondělí odpoledne) je přístupný alespoň přenos z vyhlášení.
Proč?
Google pro YouTube vyvinul systém “Content ID” pro automatickou cenzuru nahrávaného materiálu. Tento systém funguje na principu “napřed blokovat, potom se ptát”. V našem případě systém zřejmě usoudil, že na pozadí je přehrávána hudba, která patří Sony a preventivně video zakázal.
Aha! A neokradli jste teda nějakého interpreta nezaplacením autorských poplatků?
Domníváme se, že ne. Tato záležitost by měla být řešena mj. díky kolektivní smlouvě České unie sportu s ochrannými svazy autorskými.
Aha! A uvidíme teda ještě i zbývající dva záznamy?
Máme s podobnými situacemi zkušenosti z minulosti, pracujeme na tom a doufáme, že dosáhneme jejich odblokování.

Zajímavostí na téhle epizodě je, že pěkně ilustruje běh věcí příštích. Nátlakovým skupinám se zatím velmi dobře daří protahovat schvalovacím procesem zákon o vymáhání copyrightu. (zdroje česky, česky, anglicky) Pokud projde, budeme na nějaké GDPR vzpomínat se slzou v oku jako na “zlaté prciny” a tak jako dnes naše videa bude vypadat celý evropský internet.


Ztráty a nálezy

25. 6. 2018 napsal p/d

Výzva pro všechny (a je vás opravdu hodně!) kteří jste si zapoměli vyzvednout věci ze startu, nebo něco nechali na shromaždišti – přihlaste se řediteli závodu (jangryc@o2active.cz). Zatím bychom oblékli menší ves.


A je to

24. 6. 2018 napsal p/d

Krabičky už zase tiše spinkají, v lese je klid.
Jako obvykle po závodě, výsledky jsou na místě, postupy budou brzo na obpostupech. Pořadatelské fotogalerie a vůbec všechny potřebné odkazy na všechny pozávodní informace najdete pod odkazem Sledovat živě.


Výsledky finále

24. 6. 2018 napsal Osin

Byly zveřejněny výsledky finále, včetně Konečných výsledků – odkazy zde.
Zároveň byly zaslány data na OB postupy, odkaz po zveřejnění zpřístupníme.


Seznam závodníků s GPS jednotkami

24. 6. 2018 napsal Osin

Zveřejňujeme seznam závodníků, kteří ponesou GPS jednotky.


Slov bylo dost

22. 6. 2018 napsal p/d

Sbalte orientky a dedáč a přijeďte, les čeká.


A jsme ve finále!

21. 6. 2018 napsal p/d

To postavil dlouholetý zkušený orienťák, mapař a stavitel, Zdenál Liščinský

Jak se ti dneska daří?
Teď zrovna výborně, hektické období dolaďování tratí a příprav skončilo začátkem týdne, kdy jsme poslali mapy do tisku, a zároveň do závodů ještě pár dní zbývá (rozhovor proběhl týden před závodem, pozn.red.), takže klasická pořadatelská nervozita, aby se nic neposrkazilo, se ještě nedostavila.
Jak dlouho na tomhle závodě děláš?
Čas radši nepočítám, ale řekl bych, že meta 100 hodin už hodně dávno padla.
Co bylo největší výzvou, co tě nejvíc omezovalo při stavbě?
Největší výzva byla postavit middle hodný mistrovství, doufám že se to podařilo.
Kolik kontrol jsi rozestavil do lesa?
Něco kolem devadesáti. A z nich přibližně polovina má popis “kámen”.
Kterou trať bys si sám nejraději zaběhl?
V podstatě kteroukoliv, všechny jsou krásné 🙂
Kdo vyhraje DH21?
Kdo vyhraje hlavní kategorie si moc odhadovat netroufám.
Čím jsou tratě zajímavé, popř zvláštní. Čím to bude zábavné?
Z mého pohledu jsou zábavné svou pestrostí; v prostoru finále se nacházejí skalnaté pasáže, kamenná pole, balvany, oblasti se sníženou viditelností, rychle průběžný les, ale i les s náročnější kamenitou podložkou. Závodníci okusí od všeho trochu a věřím, že se jim tratě budou líbit.
Rada závodníkům, jak na to?
Být stále ve střehu, najít optimální běžeckou stopu terénem, dokázat zpomalit do dohledávek, a naopak se pořádně rozběhnout na delších postupech. A v neposlední řadě nepolevovat v nasazení tam, kde terén klade odpor, ať už třeba kopci či náročnou podložkou.
Jak se ti stavělo na vzdálenost Chlébské – Stockholm, neomezovalo tě to nějak?
Je pravda, že ze Stockholmu to není úplně co by Ocadem dohodil, ale letos v zimě a na jaře jsem byl v ČR skoro pořád, takže zásadní omezení to myslím nebylo.


Představení juniorských a dorosteneckých reprezentantů

21. 6. 2018 napsal p/d

A ještě jedna “drobná premiéra” nás o víkendu čeká.
Kdo jsou ti mladí a nadějní, dorostenci a junioři, kteří nás budou reprezentovat na nadcházejících vrcholných soutěžích? Kdo je za tím barevným kroužkem GPS trackingu, kdo se to tak odhodlaně prodírá maďarskými a bulharskými lesy, ptáte se možná doma u počítače, když ani nedýcháte a s napětím sledujete online přenosy.
Abyste měli jasnější představu, komu držíte pěsti, ČSOS provede, v ČR poprvé, v neděli před vyhlášením výsledků na pódiu slavnostní představení všech členů obou mládežnických reprezentací.


Tesla TV

21. 6. 2018 napsal p/d

Zajisté jste na konci pokynů objevili nenápadný poslední bod nazvaný Tesla TV. Tato záležitost může představovat pro orienťák výrazný posun, téměř na úrovni GPS trackingu. Nedotýká se nijak samotných závodníků, ale pro prezentaci orientačního běhu se může jednat o velkou věc.
Ve stručnosti, o co jde?


Tento muž to vzal hodně zeširoka

20. 6. 2018 napsal p/d

Bývalý reprezentant, zkušený funkcionář, mapař, pořadatel všeho lampionového, trenér. Dlouholetý, celou svou bytostí vášnivý orienťák, IOF Advisor Adam Chromý.
Aby se nám sem jeho odpovědi vešly, udělali jsme jim vlastní stránku.


Tato žena vidí růžově

19. 6. 2018 napsal p/d

Dlouholetá reprezentantka, mj. trojnásobná mistryně na krátké, výrazně mladším soupeřkám naloží kdykoliv kolik si řeknou. Hlavní rozhodčí Zdenka Kozáková.

Co je hlavní úkol hlavního rozhodčího?
Zkontrolovat úplně všechno.
Jak dlouho na tomhle závodě děláš?
Mentálně celkem dlouho – vše začalo přípravou přihlášky k pořádání před téměř dvěma roky. Intenzivnější práce pak začaly s kontrolou tvořících se tratí, návštěvami terénu apod., takže tak zhruba od února. No a poslední cca dva tři týdny jsou teda mazec…
Proč takovéhle věci děláš?
Dobrá otázka :-). Asi proto, že naše rodina orienťákem žije, a tak chci tomuto sportu dávat také něco z té druhé stránky, než si jen v poklidu užívat běhání po lese jako závodník (čehož si čím dál víc vážím) :-).
Máš za sebou víkend strávený prohlížením map. Jak se ti líbí? Jak se budou líbit závodníkům?
No, vidím to zcela růžově :-). Ale jo, líbí, kvalita je dobrá, tak se snad budou líbit i závodníkům.
Co říkáš na tratě? Kterou bys běžela nejraději?
Samozřejmě jsem si už střihla dámské finále a bylo zábavné. Nicméně žádná finálová trať nebude nudná. A ty kvalifikační možná překvapí.
Tip na vítěze a vítězku.
Bude to technické a bojovné, takže v ženách Venda Horčičková a v chlapech Miloš Nykodým.
Rada pro závodníky?
Bojujte a nic nevzdávejte předem. Finále bude odměnou. Jo a zatejpujte si kotníky a namažte se repelentem proti klíšťatům.


Slovo ředitele

19. 6. 2018 napsal p/d

Tentokrát odpovídá dlouholetý zkušený orenťák i funkcionář Jan Gryc, ředitel závodu.

Co je hlavní úkol ředitele závodu?
Děvče pro všechno co se nehodí dělat jiným. Koordinace týmu pořadatelů, jednání s orgány státní správy a samosprávy, majiteli pozemků, myslivci, lesáky, hasiči, ochranáři… a taky spozory, poskytovateli ubytování, TOITOI atd.
Jak dlouho na tomhle závodě děláš?
Od podzimu 2016
Proč takovéhle věci děláš?
Protože jsem úplně blbej a protože mě to baví. Tak jak někdo chystá závody mě, tak zase i já bych chtěl přispět svou špetkou do mlýna.
Tip na vítěze a vítězku?
Nykodým a Horčičková
Vzkaz pro závodníky?
Ať si závod užijí, ať se jim tratě a zázemí závodu líbí a ať jim to vyjde bez chyb a spokojeni zase přijedou na závody TBM.


Jak dlouho budu sedět v karanténě?

18. 6. 2018 napsal p/d

To je otázka, na kterou si snadno zodpovíte, pokud se podíváte do startovky. Všechny odkazy na startovky, online mezičasy, GPS přenosy atd. najdete v menu vlevo pod Startovky Přenosy Výsledky.


Co udělat pro to, abyste se vrátili z lesa v dobré náladě

18. 6. 2018 napsal p/d

radí v prvním ze série rozhovorů s klíčovými bafíky stavitel kvalifikace, dlouholetý eliťák, bývalý reprezentant, zkušený kartograf, šéftrenér Tesly Radek Čech.

Jak se ti dneska daří?
Už v podstatě odpočívám. Maximální vypětí se odehrálo cca před 10ti dny – dolaďování a schvalování tratí, kolíkování lesa, příprava tisku. Na činnosti o závodním víkendu se těším.
Jak dlouho na tomhle závodě děláš?
V malém už dlouho, od doby, kdy jsem našemu klubu vnuknul myšlenku se do tohoto terénu vrátit a pro kandidaturu jsme si vybrati MČR na krátké (2016). Intenzivněji potom od ledna, kdy se dokončily první verze mapy.
Co bylo největší výzvou, co tě nejvíc omezovalo při stavbě?
Vyjednávání průběhů lokalitami s různými režimy ochrany. Nicméně to dopadlo dobře a snad nikdo nedojde k újmě a to jak z hlediska sportovního tak i ochrany přírody a dalších zájmů.
Kolik kontrol jsi rozestavil do lesa?
Asi 110 kontrol.
Kterou trať bys si sám nejraději zaběhl?
H21, ale raději jako dvě etapy, s odpočinkem v půlce 😉
Kdo vyhraje H21?
Před 15ti lety bych tutově tipnul na Michala Horáčka, teď tolik běžecké povahy favoritů neznám. Vsázím na Brno – Miloš Nykodým.
Čím jsou tratě zajímavé, popř zvláštní. Čím to bude zábavné?
Semifinále trochu “uhýbá” finálovému závodu. Na druhé straně se v něm díky tomu vystřídá více typů lesa i podložky a bude potřeba se mezi potřebami terénu rychle přepínat. Bude trochu nudnější, ale možná zrádnější než finále – to zase vnímám jako hravější a radostnější.
Rada závodníkům, jak na to?
Terén je na severu Sýkoře po všech stránkách poměrně drsný, bude klást odpor, bude chtít závodníky jak fyzicky, tak psychicky lámat nebo alespoň ohýbat. Kdo ten tlak ustojí a nerozfňuká se, tak projde. Kdo ho neustojí, přijde asi do cíle ve špatné náladě. Jít se do toho dá jedině naplno a bez zábran.


Pokyny! Šok!

18. 6. 2018 napsal p/d

to pro vás o víkendu rozhodně bude, pokud si pořádně nepřečtete těchto dvaapadesát kroků k vašemu víkendovému o-štěstí.


Co nás čeká během předzávodního týdne

17. 6. 2018 napsal p/d

My Tesláci děláme orienťák rádi, baví nás to už přes padesát let. Jsme rádi a cítíme se poctěni tím, že nám bylo přiděleno pořádání mistrovství republiky. Týmy pořadatelů vyšívají velmi pečlivě už dlouhé měsíce a dělají vše pro to, aby závody proběhly k plné spokojenosti všech zúčastněných.

Pokud jste někdy prakticky jakékoliv závody pořádali, nebo k tomu alespoň vzdáleně přičichli, zcela jistě tušíte, jaké “výzvy” je třeba překonávat. Dost často to jsou, především s odstupem času, i docela vtipné, nebo alespoň poučné historky. Bohužel jsou ale také z mnoha různých důvodů nepublikovatelné. Takže z přípravy závodů se žádné pikošky nedozvíte.
Ale i tak se na vás již valí docela mohutná informační vlna. Kromě obvyklých šokujících informací, jako jsou pokyny a startovky, připravujeme také několik zajímavých rozhovorů s klíčovými funkcionáři závodu. Třeba něco důležitého prozradí.
Mapy, kontroly, dodržení všech pravidel, to je “chleba” na kterém to všechno stojí. Velice pečlivě se věnujeme tomu, aby základy byly pevné a vše proběhlo jak má.
Ale kromě těchto relativně běžných věcí pro vás také samozřejmě připravujeme nějaká docela obyčejná překvapení a české o-premiéry.

Náš oddíl má za sebou i velké akce. Pořádali jsme už několik mistrovství, i když naposledy někdy na přelomu století. Prošli jsme obdobím jistého útlumu ale nyní se to v oddíle hýbe a poslední dekádu budovaný systém práce s mládeží přináší docela zajímavé výsledky, jak ukázal např letošní Vyzývací pohár mládeže.
Pevně věříme, že se nám podaří i pořadatelsky navázat na naši úspěšnou historii, naše úsilí nebude překaženo nějakou botou a vše dotáhneme do zdárného konce.
Věříme, že si naše závody užijete a v neděli večer se budete vracet do svých domovů možná trochu unaveni, ale spokojeni.

No a pro další informace sledujte naše stránky, zde nebo na fb 🙂


Objednávka jídel Fresh stále otevřená!

16. 6. 2018 napsal p/d

Až do úterý 19.6.2018 si můžete objednávat chutná, lehká a zdravá jídla na závodní víkend! Chcete-li mít jistotu, že váš žaludek dostane to pravé v pravý čas, neváhejte a v ORISu klikejte. Na místě bude probíhat pouze výdej dopředu objednaných jídel.


Závodníci bez práva startu

11. 6. 2018 napsal Osin

Zveřejňujeme seznam závodníků, kteří nemají právo startu v souladu s prováděcími předpisy.
Tito závodníci byli přeřazeni do kategorií T3 nebo T5.

ASU9696    D21   Hošeková Vanda         C    zařazena do kategorie  T3   
DOB9399    D21   Szeliga Malgorzata     C    zařazena do kategorie  T3   
KAM9150    D21   Škvorová Barbora       C    zařazena do kategorie  T3   
LCE9450    D21   Tesařová Marcela       C    zařazena do kategorie  T3   
LCE9555    D21   Končáková Klára        C    zařazena do kategorie  T3   
TUV8557    D21   Zakouřilová Kamila     C    zařazena do kategorie  T3   
ZBM8954    D21   Hendrychová Zuzana     C    zařazena do kategorie  T3   
DOR0403    H16   Janda Jakub            B    zařazen  do kategorie  T3   
KVS0001    H18   Pospíšil Štěpán        C    zařazen  do kategorie  T3   
JPV9803    H20   Pryjma Fryderyk        C    zařazen  do kategorie  T3   
ASU9547    H21   Hraboš Matěj           C    zařazen  do kategorie  T5   
DOB9101    H21   Pachnik Wojciech       C    zařazen  do kategorie  T5   
MOV9602    H21   Montero Cárceles Elmar C    zařazen  do kategorie  T5   

V případě, že budou chtít běžet jinou kategorii, nebo se budou chtít odhlásit, nechť se ozvou na e-mail prihlasky@tbm.cz do 13.6.2018.


Doplnění chybějících IOF ID – kategorie WRE – aktualizováno

11. 6. 2018 napsal Osin

Prosím závodníky kategorií WRE – D21, H21, kteří nemají v přihlášce v ORISu vyplněno IOF ID, aby tak učinili co nejdříve na e-mail prihlasky@tbm.cz.
Po druhém termínu přihlášek se jedná o následující závodníky:

Šňupárková Anna DKP9652, Veljačiková Hana PGP9756, Zikmund Zdeněk SJC9703

Zároveň si mohou IOF ID doplnit v osobním nastavení závodních údajů v ORISu.
Nemáte-li IOF ID, získáte ho registrací v IOF Eventoru.


Najdete se mezi favority závodu?

8. 6. 2018 napsal p/d

Pokud ne, má vůbec ještě cenu trénovat? Kolik turistických značek se potkává ve Skoroticích? Kolikatinásobná mistryně na krátké trati je hlavní rozhodčí? Potřebujete vůbec něco z toho vědět?
Na některé otázky si musíte zodpovědět sami. Na ty ostatní je tady v Mediálním zákoutí uložený oficiální svazový bulletin (pdf) k našemu závodu.


Konec vašich šancí na titul

7. 6. 2018 napsal p/d

Už dávno nemrzne. Přímo naopak, letos je docela teploučko. Sníh roztál, už i ty bledule dávno odkvetly. To si dozajista všiml každý orienťák. Co by ale možná mohlo dostatečně nepozornému orienťákovi uniknout je, že přihlášky za základní vklad končí již za několik hodin, dnes večer. A pokud by kolem vás dostatečně rychle a bez povšimnutí proběhnul i druhý, nedělní termín za jeden a půl vkladu, jste rázem zcela bez šance získat titul na krátké trati, nebo se alespoň radostně proběhnout krásným terénem plným přírodních pamětihodností.


Nabídka hotových jídel na závodní víkend

6. 6. 2018 napsal p/d

Na našich závodech budou pochopitelně jako vždy místní hasiči nabízet vynikající steaky a klobásky. My pořadatelé jsme pro vás připravili alternativní možnost – objednání lehčí a zdravější varianty oběda od cateringové firmy FreshBox. Výběr je ze dvou jídel na sobotu i neděli, vždy jedna varianta je vegetariánská. Jídla se musí dopředu objednat v ORISU jako doplňková služba, termín pro přijímání objednávek je 19.6.2018 do 23:59 hod. Cena oběda A je 80,- Kč, oběda B je 70,- Kč. Platby provádějte společně s platbou startovného dopředu bezhotovostně nebo v hotovosti na prezentaci. Na prezentaci také obdržíte stravenky, proti kterým vám budou obědy vydány. Jídla se budou vydávat v „KOS KAFFE“, tedy tam, kde si ráno koupíte kafíčko a domácí buchtu a během dne i čerstvý chleba s pomazánkou 😊. Vše bude viditelně označeno.

Jídelníček:
sobota 23.6.2018
oběd A: Indické kuře tikka masala s rajčaty a kokosovým mlékem, jasmínová rýže
oběd B: Řecký těstovinový salát se zeleninou, cibulí a balkánským sýrem (alergeny 1,7)

neděle 24.6.2018
oběd A: Kuřecí nudličky se špenátem, smetanou a parmazánem, těstoviny (alergeny 1,7)
oběd B: Květákové placičky se sýrem, pečenými bramborami a jogurtovým dipem (alergeny 1,3,7)
seznam alergenů


ČSOS uhradí startovné za mistrovské kategorie

1. 6. 2018 napsal p/d

Na základě rozhodnutí VV ČSOS uhradí Český svaz orientačních sportů v roce 2018 na závodech Mistrovství ČR v OB základní vklady za závodníky, kteří jsou registrováni v ČSOS v sekci OB, mají právo startu na MČR v kategoriích D16, D18, D20, D21, H16, H18, H20 a H21 a jsou k závodu přihlášeni v řádném termínu. Aktualizovali jsme v tomto smyslu rozpis.


S vlnou arktických mrazů přichází zima

26. 2. 2018 napsal p/d

Vlastně ne. Jaro! Vlastně to taky ještě ne! Rozpis! Trošku mrzne, ale to nevadí. Rozpis si můžete přečíst pěkně v teple a můžete si ho přečíst klidně i anglicky.


Jste netrpěliví?

9. 6. 2017 napsal p/d

Tak to se nedá nic dělat! Ještě více než jeden rok budete muset čekat, než vás na vaší cestě k mistrovskému titulu na krátké trati ponesou vaše nohy tímto skvostným terénem, něžně se choulícím pod mohutnou Sýkoří. Ale co, aspoň mezitím můžete trochu potrénovat v Lipnici, třeba si i odtud nějakou tu medaili domů přivezete.